Ik wil hier ook op de kaart! Facebookpagina Porc D'Or

Waarom Porc D'or

Het is lekkerder, malser en we weten waar het vandaan komst, o ja het is niet overal verkrijgbaar.

Waarom is het vlees van Porc D’Or varkens lekkerder en malser?
Onze varkens zijn geselecteerd op ras dat specifiek geschikt is voor de consumptie, het vlees is ietsje vetter , door z.g. intramusculair vet, daardoor is het vlees ook malser. Vlees wat ietsje vetter is geeft een heerlijke smaak zeker voor de fijnproever. De varkens krijgen een uitgebalanceerd rantsoen nu nog samengesteld, maar we zijn met proeven bezig om eigen geteelde granen toe te voegen aan het rantsoen. De granen worden geteeld in het Noorden en Oosten van Nederland. Op dit moment zijn er een aantal hectares ingezaaid in Drenthe (Gieten) en zodra dit geoogst is gaan we dit toevoegen aan het rantsoen van de varkens. We denken dat we hierdoor de specifieke eigenschappen voor een lekker en mals stukje vlees nog beter naar boven kunnen krijgen.  Ook onze varkenshouders zitten niet stil, door de jonge pas geboren biggetjes al in een heel vroeg stadium mee te laten eten met de zeug activeren we de spijsverterings organen nog beter, met als resultaat een betere opname van de granen. Een belangrijk voordeel hierbij is ook nog eens dat de jonge biggetjes nog weerbaarder worden.

Hoe weten we waar het vlees vandaan komt?
Onze varkenshouders zijn uitsluitend gevestigd in Noord en Oost Nederland. We kennen de varkenshouders persoonlijk en komen regelmatig bij hen over de vloer of beter bij hen in de stal.
Het zijn familie bedrijven die veelal jaren ervaring hebben en ze worden bijgestaan door een aantal specialisten ieder op hun eigen vakgebied. Het welzijn voor de dieren staat erg hoog in het vaandel van onze varkenshouders, dit heeft twee redenen een varken wat gezond is en zich prettig en comfortabel voelt geeft betere technische resultaten en de tweede reden is dat medicijn gebruik tot een minimum beperkt blijft.
Het natuurlijke gedrag van een varken proberen we zoveel mogelijk in stand te houden en te stimuleren, de zeugen houden we in groepshuisvesting, de biggen blijven in groepen bij elkaar zodat we voorkomen dat er onderling niet continu bepaald hoeft te worden wie de leider in de groep is. 

Niet overal verkrijgbaar!
Het vlees is uitsluitend verkrijgbaar bij de ambachtelijke slagerij of de betere restaurants. De reden hiervoor is heel erg eenvoudig, de ambachtelijke slager weet hoe hij het vlees moet bewerken met de juiste vakmanschap. Dit geld ook voor de koks in de restaurants.  De supermarkten hebben zoveel varkens nodig dat we dan niet meer de garantie kunnen geven dat we weten waar ze vandaan komen.

Waarom produceren we duurzaam?
Allereerst heel eenvoudig we slepen nauwelijks met onze varkens de varkens worden grootgebracht op het zelfde bedrijf waar ze zijn geboren of ze worden grootgebracht bij een buur bedrijf. De mest wordt gebruikt op de akkers waar we ons eigen voer telen, nu nog in proef op een beperkt aantal hectares, maar dit gaat volgend jaar naar verwachting fors groeien.  Daarnaast vergelijken we de varkenshouderijen onderling met elkaar ook in het gebruik van energie, met als gevolg dat er al diverse voorbeelden zijn van aanpassingen om het energie verbruik naar beneden te brengen. Ook delen de varkenshouders regelmatig hun kennis met elkaar en bezoeken ze elkaars bedrijven om van elkaar te leren.  We hopen dat we volgend jaar ook kunnen zeggen dat het grootste deel van het voer in de regio geteeld is dit scheelt ook weer enorm veel kilometers transport.